RAPORT
z corocznego przeglądu i monitoringu Kodeksu Etyki Pracowników
Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J. Rymera I Wojewody Śląskiego
w Katowicach
Komisja Etyki Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach w składzie:
powołana zarządzeniem Nr 12/2016/2017 Dyrektora Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach z dnia 19.12.2016 roku w sprawie powołania Komisji Etyki Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach dokonała w dniu 20 grudnia 2018 roku przeglądu Kodeksu Etyki Pracowników Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach.
Zgodnie z Procedurą Przeglądu i Monitoringu Kodeksu Etycznego Pracowników Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach pracownikom szkoły przekazano do wypełnienia anonimowe ankiety. Komisja stwierdza, że do dnia 19.12.2018 roku ankiety wypełniło 24 pracowników, co stanowi 48 % ogółu zatrudnionych.
Wynik udzielonych w ankietach odpowiedzi przez pracowników ZSPS przedstawiają poniższe tabele:
Pytanie |
Tak |
Nie |
Brak zdania |
Czy uważa Pan/Pani, że zapisy Kodeksu Etyki są właściwe? |
24 |
- |
- |
Czy uważa Pan/Pani, że wprowadzenie Kodeksu Etyki było dobrym rozwiązaniem i przyczyniło się do poprawy jakości naszej pracy? |
24 |
- |
- |
Czy kieruje się pan/Pani zapisami Kodeksu Etyki w swojej pracy? |
24 |
- |
- |
Czy zapisy Kodeksu Etyki są pomocne w realizacji przez Pana/Panią zadań? |
23 |
1 |
- |
Czy uważa Pan/Pani, że wprowadzenie Kodeksu Etyki było dobrą inicjatywą? |
23 |
1 |
- |
Czy uważa Pan/Pani, że Kodeks Etyki jest dobrym sposobem na promowanie otwartości i uczciwości naszej pracy? |
23 |
1 |
- |
Czy uważa Pan/Pani, że potrzebne są zmiany w Kodeksie Etyki? |
4 |
20 |
- |
Czy zdarzyło się Panu/Pani przyjąć jakąkolwiek korzyść materialną lub osobistą za załatwienie sprawy? |
- |
24 |
- |
Czy uważa Pan/Pani, że w szkole występuje problem korupcji? |
- |
24 |
- |
Czy jest Pan/Pani miły/a i życzliwy/a dla interesantów? |
24 |
- |
- |
Pytanie |
Dobrze |
Źle |
Brak zdania |
Jak dotychczas ocenia Pan/Pani funkcjonowanie Kodeksu Etyki? |
22 |
- |
2 |
Pytanie |
Jak oceniłby/oceniłaby Pan/Pani jakość wykonywanych przez siebie zadań ? |
bardzo dobra 17 |
dobra 6 |
raczej dobra - |
dostateczna - |
nie udzielono odpowiedzi - |
Na otwarte pytanie „Jakie zmiany należałoby wprowadzić, aby Kodeks był jeszcze lepszym odzwierciedleniem postaw i standardów zachowania nas samych?” - nie padły żadne propozycje.
Wnioski: Komisja pozytywnie ocenia wiedzę w zakresie oczekiwanych zachowań pracowników wynikających z Kodeksu Etyki. Ankietowani uważają działający w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego Kodeks Etyki za właściwy i niewymagający zmian.
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego nie stwierdzono problemu korupcji, a pracownicy wysoko oceniają jakość wykonywanych przez siebie zadań oraz relacji z interesantami.
Ponadto do komisji wpłynęły 4 ankiety oceniające pracę Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach. W ankiecie badającej satysfakcję Klienta ocena dotyczyła pracy kilku komórek organizacyjnych: dyrektora, sekretariatu szkoły, biblioteki, portierni, księgowości i nauczycieli. Z analizy ankiet wynika, że interesanci byli w pełni usatysfakcjonowani jakością obsługi i terminowością załatwienia wszystkich spraw i bardzo dobrze ocenili pracę szkoły.
Stałe monitorowanie przestrzegania Kodeksu Etyki odbywa się w formach, które określa Procedura Przeglądu i Monitoringu Kodeksu Etycznego Pracowników Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach stanowiąca załącznik nr 1 do Kodeksu Etyki Pracowników Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Katowicach.
1. /-/ Urszula Paszek-Grabska
2. /-/ Agata Cegieła
3. /-/ Małgorzata Stachańska
Otrzymałam:
Dyrektor
Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego
w Katowicach
/-/ mgr Bożena Zając
Katowice, 21.01.2019 roku
Realizacja: IDcom.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone © 2025 Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. Józefa Rymera I Wojewody Śląskiego w Katowicach